Ανδρέας ΜιχαλιτσιάνοςΑνδρέας Μιχαλιτσιάνος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση22  Μαΐου 1947
Αλεξάνδρεια
Θάνατος29  Οκτωβρίου 1997
Χώρα πολιτογράφησηςΑίγυπτος
Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΑιγυπτιακά Αραβικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΑραβικά
Αιγυπτιακά Αραβικά
ΣπουδέςΚολέγιο Τσέρτσιλ
Πανεπιστήμιο της Αριζόνα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααστρονόμος
φυσικός

Ο Ανδρέας Γ. Μιχαλιτσιάνος (Αλεξάνδρεια, 22 Μαΐου 1947Βαλτιμόρη, 29 Οκτωβρίου 1997) ήταν Ελληνοαμερικανός αστρονόμος, ερευνητής στο Κέντρο Διαστημικής Πτήσεως Goddard (Goddard Space Flight Center) της NASA, κέντρο στο οποίο είχε προαχθεί σε επικεφαλής του εκεί Εργαστηρίου Αστρονομίας και Ηλιακής Φυσικής.

Γεννήθηκε στην Αίγυπτο, αλλά όταν ήταν μόλις δύο ετών μετακόμισε με την οικογένειά του στη Νέα Υόρκη. Ο πατέρας του, ο Γεράσιμος Μιχαλιτσιάνος, ήταν πλοίαρχος του εμπορικού ναυτικού, στο πλοίο "Foundation Star", όταν αυτό βυθίστηκε κατά τη διάρκεια τυφώνα, στις 24 Σεπτεμβρίου 1952 στα ανοικτά των ακτών της Βιρτζίνια. Ο Γεράσιμος διασώθηκε με μέλη του πληρώματός του, αλλά πέθανε λίγο αργότερα από πνευμονία. Ο Ανδρέας έδειξε από μικρός ενδιαφέρον για την αστρονομία και τη φυσική. Σε ηλικία 16 ετών κέρδισε ένα επιστημονικό διαγωνισμό και το 1968 (21 ετών) πήρε το πτυχίο της Φυσικής από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, εργαζόμενος ταυτόχρονα στο κοντινό Αστεροσκοπείο Κιτ Πηκ για να πληρώσει τα δίδακτρά του.

Στη συνέχεια κέρδισε πλήρη υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές και πήρε το διδακτορικό του (Ph.D.) στην Αστροφυσική από το Churchill College του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ το 1976. Ασχολήθηκε ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, το περίφημο Caltech, και στο Κέντρο Διαστημικής Πτήσεως Goddard (Goddard Space Flight Center) της NASA από τη δεκαετία του 1970 μέχρι το θάνατό του. Ο Μιχαλιτσιάνος συμμετέσχε σε προγράμματα όπως το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Χαμπλ και ο δορυφόρος υπεριώδους International Ultraviolet Explorer (IUE), και τιμήθηκε επανειλημμένα για τις συνεισφορές του σε αυτά. Προάχθηκε σε επικεφαλής του Εργαστηρίου Αστρονομίας και Ηλιακής Φυσικής (Solar Physics Division) στο Goddard στις αρχές του 1997.

Ο Ανδρέας Μιχαλιτσιάνος ήταν παντρεμένος και με τη σύζυγό του είχαν τρία παιδιά, δύο κόρες και ένα γιο. Πέθανε μετά από μακρά ασθένεια (όγκο στον εγκέφαλο).

Δείτε επίσης


Το όνομα «Ανδρέας Μιχαλιτσιάνος» δόθηκε προς τιμή του σε ένα από τα ρομποτικά τηλεσκόπια του Αστεροσκοπείου της Εκπαίδευσης «Εύδοξος» , στο ελληνικό νησί Κεφαλονιά.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Andreas_Gerasimos_Michalitsianos της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0 . (ιστορικό/συντάκτες ).Κατηγορίες: Έλληνες αστρονόμοι | Αμερικανοί αστρονόμοι | Αστροφυσικοί | Ελληνοαμερικανοί επιστήμονες | Έλληνες της Αιγύπτου | NASA (πρόσωπα)


Ημερομηνια: 15.03.2021 08:38:09 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.