Ανατόλιος ΛαοδικείαςΓια άλλες χρήσεις, δείτε: Ανατόλιος.
Ανατόλιος Λαοδικείας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ανατόλιος Λαοδικείας (Ελληνικά)
Γέννηση3ος αιώνας ή 250
Αλεξάνδρεια
Θάνατος3  Ιουλίου 283 ή 300 (περίπου)
Λαττάκεια
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
ΘρησκείαΧριστιανισμός
Eορτασμός αγίου3 Ιουλίου
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
φιλόσοφος
μαθηματικός
καθηγητής πανεπιστημίου
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαεπίσκοπος (270–neznámá hodnota, Λαοδίκεια της Μεσοποταμίας)

Ο Ανατόλιος ήταν Αλεξανδρινός φιλόσοφος, θεολόγος και χριστιανός επίσκοπος Λαοδικείας που έζησε τον 3ο αιώνα.

Βίος


Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια άγνωστο πότε. Είχε λάβει φροντισμένη εκπαίδευση, η οποία κάλυπτε την φιλοσοφία, τη ρητορική, την αριθμητική,τη γεωμετρία, την αστρονομία, τη φυσική. Θα συστήσει φιλοσοφική σχολή διδάσκοντας αριστοτελική φιλοσοφία. Δεν αποκλείεται να δίδασκε και θεολογικά μαθήματα. Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Βρουχείου, προστίου της Αλεξάνδρειας από τους Ρωμαίους, θα λάβει ενεργό δράση υπέρ των αμάχων πολιορκημένων. Θα μεταναστεύσει στην Παλαιστίνη όπου ο ηλικιωμένος Θεότεκνος Καισαρείας θα τον χειροτονήσει βοηθό επίσκοπο με την προοπτική να τον διαδεχθεί στον επισκοπικό θρόνο. Όμως εκείνος μεταβαίνοντας στην Αντιόχεια με σκοπό να συμμετάσχει σε σύνοδο που θα έκρινε τις απόψεις του Παύλου Σαμοσατέα,΄ πέρασε από τη Λαοδίκεια την περιόδο που είχε μείνει κενή η επισκοπική έδρα της πόλεως, μετά το θάνατο του επισκόπου Ευσέβιου, και τοποθετήθηκε επίσκοπος από τους Χριστιανούς της πόλης. Είναι άγνωστο το πότε πέθανε. Ο χρόνος ακμής του πρέπει να τοποθετηθεί μεταξύ 250-275

Συγγραφικό έργο


Ο Ευσέβιος μας πληροφορεί πως ο Ανατόλιος ήταν πολυγραφότατος, αλλά μνημονεύει δύο από τα έργα του. Έτσι αναφέρει τα: Περί Πάσχα, στο οποίο εισάγει τον δεκαεννεαετή πασχάλιο κύκλο. Ο εορτασμός του Πάσχα καθορίζεται την Κυριακή μετά την εαρινή ισημερία, Περί δεκάδος και των εντός αυτής αριθμών, το οποίο διασώζεται στην ελληνική και τη λατινική και ίσως να είναι μέρος ενός ευρύτερου έργου του, με τον τίτλο Αριθμητικών εισαγωγών. Επίσης αναφέρει διάφορα θεολογικά μελετήματα.

Πηγή

Κατηγορίες: Επίσκοποι του 3ου αιώνα | Επίσκοποι Λαοδικείας | Βυζαντινοί λόγιοι


Ημερομηνια: 28.03.2021 12:54:03 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.