Ανατολική ΜεσόγειοςΗ Ανατολική Μεσόγειος είναι τμήμα της Μεσογείου που εκτείνεται από τη νότια Ιταλία ως τις ακτές της Μέσης Ανατολής. Θεωρείται πολύ σημαντική στρατηγική και γεωστρατηγική περιοχή λόγω της παρουσίας υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Κύπρου. Την περιοχή την διεκδικούν η Ελλάδα, η Τουρκία, η Κύπρος, η Συρία, το Ισραήλ, ο Λίβανος, η Αίγυπτος, η Λιβύη αλλά και οι ΗΠΑ που έχουν σημαντικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της Βάσης της Σούδας αλλά και η Ρωσία που πάντα είναι παρόν στα γεωστρατηγικά της Μεσογείου. Επίσης δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο έχει η Γαλλία με τα γεωτρύπανα εξόρυξης πετρελαίου αλλά και το ημιανεξάρτητο Ιρακινό Κουρδιστάν που τα μη αναγνωρισμένα εδάφη του φτάνουν έως τη Φοινίκη. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια περιοχή όπου ο καθένας θα ήθελε να διεκδικήσει. Κάθε χρόνο γίνονται αρκετές ασκήσεις ετοιμότητας πολλών συμμαχικών στρατευμάτων.

Πίνακας περιεχομένων

Ελλάδα


Κύριο λήμμα: Ελλάδα

Η Ελλάδα μιας και έχει τις καλύτερες σχέσεις με την Κύπρο όπως όλοι γνωρίζουμε καταλαμβάνει θαλάσσια εδάφη και διεκδικεί το πετρέλαιο της Κύπρου.

Κύπρος


Κύριο λήμμα: Κύπρος

Η Κύπρος παίζει το σημαντικότερο ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο γιατί όλα τα οικόπεδα της Α.Ο.Ζ. της είναι γεμάτα με πετρέλαιο με αποτέλεσμα οι δυνάμεις της εποχής μας να πέφτουν στο "κυνήγι" για λίγο πετρέλαιο.

Τουρκία


Κύριο λήμμα: Τουρκία

Η Τουρκία με τις πράξεις της προκαλεί όλες της δυνάμεις της Ανατολικής Μεσογείου με αποκορύφωμα την ανεξαρτησία της Βορείου Κύπρου η οποία κανονικά αποτελεί έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συρία, Λιβύη, Ιρακινό Κουρδιστάν, Λίβανος


Κύριο λήμμα: Συρία
Κύριο λήμμα: Λιβύη
Κύριο λήμμα: Λίβανος

Ο ρόλος αυτών των χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο είναι καθαρά τυπικός μόνο και μόνο επειδή συμπίπτουν οι Α.Ο.Ζ. τους στην περιοχή. Το Ιρακινό Κουρδιστάν θα επιθυμούσε να έχει μια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά δεν είναι ακόμα ανεξάρτητη.

Αίγυπτος, Ισραήλ


Κύριο λήμμα: Αίγυπτος
Κύριο λήμμα: Ισραήλ

Αυτές οι χώρες έχουν ενεργητικό ρόλο στα θέματα που απασχολούν την Ανατολική Μεσόγειο. Συμμετέχουν και οι δύο σε στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιούνται. Η Συρία έχει πιο πολύ στραμμένο το ενδιαφέρον της στην Μέση Ανατολή αλλά πάντα παρακολουθεί τα γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο. Το Ισραήλ αντίθετα έχει τον πιο ενεργητικό ρόλο στην περιοχή γιατί υπάρχει μια ισχυρή συμμαχία με τις Η.Π.Α. αλλά και με την συμμαχία Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος-Ισραήλ.

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ρωσία, Γαλλία


Οι χώρες αυτές θεωρούνται οι μεγάλες δυνάμεις της Ανατολικής Μεσογείου. Οι Η.Π.Α. που έχουν την ισχυρή συμμαχία με το Ισραήλ και την γνωστή Βάση της Σούδας ελέγχουν όλη την περιοχή. Αντίθετα η Ρωσία έχει την γνωστή της επιρροή στην Μέση Ανατολή και στην Τουρκία. Η Γαλλία έχει στα οικόπεδα της Α.Ο.Ζ. της Κύπρου το μεγαλύτερο γεωτρύπανο εξόρυξης πετρελαίου που φτάνει έως και τα 11.000 μ. βάθος, το ExxonMobil.
Κατηγορίες: Μεσόγειος Θάλασσα | Ανατολική Μεσόγειος


Ημερομηνια: 28.03.2021 06:13:41 CEST

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.