Αναστάσιος ΑρβανιτάκηςΑναστάσιος Αρβανιτάκης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1937
Θεσσαλονίκη της Μακεδονίας
Εθνικότηταελληνική
Χώρα πολιτογράφησηςελληνική
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Νέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταφιλόσοφος, λογοτέχνης
Ιστότοπος
tasosfalcos.wordpress.com

Ο Αναστάσιος Αρβανιτάκης, γνωστός στον λογοτεχνικό χώρο ως Τάσος Φάλκος, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1937 και υπηρέτησε ως καθηγητής της Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας μέχρι το 2004. Εξέδωσε πλειάδα πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, αλλά από πολύ νωρίς ασχολήθηκε και με την λογοτεχνία[1][2][3]. Βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 1993 για το έργο του Αγών- Ο αθλητισμός σαν βασική εκδήλωση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού[4] που επανεκδόθηκε το 1995 και το 2003 αναπλασμένο και σημαντικά εκτεταμένο με το τίτλο ο ελληνικός αθλητισμός[5].

Πίνακας περιεχομένων

Βιογραφία


Κατοχή και εμφύλιος σημαδεύουν τα παιδικά του χρόνια. Ως μαθητής στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είχε την τύχη να έχει εξαιρετικούς δασκάλους. Στα γράμματα εμφανίζεται την δεκαετία του '60 με δύο αφηγήματα σε λογοτεχνικά περιοδικά και με εκτενή αποσπάσματα σε εφημερίδα του μυθιστορήματος οι Δίκαιοι, θέμα την εμποδισμένη δράση των ανθρώπων που προσπαθούν να έχουν οδηγό μονάχα τη συνείδησή τους. Το έργο σε εντελώς πρωτόλεια μορφή είχε αποσπάσει τον πρώτο έπαινο αδημοσίευτου μυθιστορήματος το 1966. Στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται με υποτροφία της βελγικής κυβέρνησης, αρχίζει τη σύνθεση του Διγενή Ακρίτα, όπου επιχειρεί να περιγράψει τη διφυή ανθρώπινη υπόσταση, το γήινο και το θεϊκό στοιχείο, αλλά και την ακραία οριακή κατάστασή του καθώς και την κεντρική ιδιότητα του φύλακα. Διορίζεται στη φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Το 1970 βρίσκεται στο Παρίσι με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης, όπου προετοιμάζει τη διδακτορική του διατριβή, ενώ παράλληλα γράφει τη Σοφίτα, θεατρικό κατά της δικτατορίας και κάθε μορφής καταπίεσης. Με αφορμή τον θάνατο του Μικρασιάτη πατέρα του, γράφει τα μικρασιατικά αφηγήματα Η Νύχτα και το μυθιστόρημα Η λίμνη. Το 1980 διορίζεται στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, όπου παραμένει ως την συνταξιοδότησή του το 2004. Διδάσκει Εισαγωγή στη Φιλοσοφία και Μεθοδολογία και τεχνογραφία της επιστημονικής έρευνας, μάθημα που εισηγήθηκε ο ίδιιος. Για ένα διάστημα (1988-1990) υπηρετεί στην Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης ως Επισκέπτης Καθηγητής, όπου διδάσκει Εισαγωγή στη Φιλοσοφία και το επιλεγόμενο μάθημα Σέβας και φόβος των θεών. Διετέλεσε Διευθυντής (Κοσμήτωρ) του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Στην Ανωτάτη Εκπαίδευση υπηρέτησε συνολικά 37 χρόνια.

Το 2010 εκδίδεται ο τιμητικός τόμος Τάσος Φάλκος-Αρβανιτάκης, Πενήντα χρόνια δημιουργίας, που περιέχει κρίσεις και μελέτες για τον άνθρωπο και το επιστημονικό και λογοτεχνικό έργο του

Εργογραφία


Φιλοσοφικές Μελέτες

Πεζογραφία-Θέατρο

Ποίηση

Λογοτεχνική κριτική

Παραπομπές


  1. Βαγγέλης Κάσσος, Ασφυξία του βλέμματος σσ.60-61
  2. Ευριπίδης Γαραντούδης, Ανθολογία νεότερης ελληνικής ποίησης 1980-1997.Οι στιγμές του νόστου, Αθήνα, Νεφέλη, 1998. σσ. 194-202
  3. Περ. Πνευματική Ζωή 162 (Μάης-Ιούνης 2005) σ.18
  4. Ι΄ τομ. της Επιστημονικής Επετηρίδος της Α.Β.Σ.Θ., 1989, σσ. 119-352
  5. Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου ISBN 960-86742-9-8

Πηγές


Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Κατηγορίες: Έλληνες πανεπιστημιακοί | Έλληνες συγγραφείς | Έλληνες φιλόλογοι


Ημερομηνια: 27.03.2021 10:38:06 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.