Αμύντας Δ΄ της Μακεδονίας
Αμύντας Δ΄ της Μακεδονίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση362 π.Χ.
Θάνατος336 π.Χ.
Συνθήκες θανάτουθανατική ποινή
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΚυνάνη
ΤέκναΕυριδίκη Β΄ της Μακεδονίας
Eurídice III de Macedònia
ΓονείςΠερδίκκας Γ' της Μακεδονίας
ΟικογένειαΔυναστεία των Αργεαδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαβασιλέας

Ο Αμύντας Δ΄ (362 π.Χ. - 336 π.Χ.) ήταν γιος του βασιλιά της Μακεδονίας Περδίκκα Γ΄ και εγγονός του Αμύντα Γ΄.

Ο πατέρας του, Περδίκκας, σκοτώθηκε σε μάχη εναντίον των Ιλλυριών μαζί με 3.000 Μακεδόνες ενώ ήταν ο ίδιος νήπιο και την βασιλεία στην Μακεδονία ουσιαστικά άσκησε ως αντιβασιλέας ο θείος του Φίλιππος Β΄, πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στην συνέχεια ανέλαβε την βασιλεία ο ίδιος ο Φίλιππος και για να στερεώσει την εξουσία του, έδωσε λίγο αργότερα την κόρη του Κυνάνη ως γυναίκα του στον Αμύντα. Μετά την δολοφονία του Φιλίππου και την ανάληψη της εξουσίας από τον γιό του Αλέξανδρο, ο Αμύντας κατηγορήθηκε για συνωμοσία κατά του βασιλιά και θανατώθηκε το 336 π.Χ.Κατηγορίες: Δυναστεία των Αργεαδών


Ημερομηνια: 15.03.2021 10:23:56 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.