Αιθιοπική Ορθόδοξη ΕκκλησίαΗ Αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία (αμχαρικά: የኢትዮጵያ:ኦርቶዶክስ:ተዋሕዶ:ቤተ:ክርስቲያን) είναι η μεγαλύτερη από τις προχαλκηδόνιες (ανατολίτικες) ορθόδοξες χριστιανικές εκκλησίες. Μία από τις λίγες προ-αποικιοκρατικές χριστιανικές εκκλησίες στην υποσαχάρια Αφρική, η Αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία υπολογίζεται ότι έχει μεταξύ 45 και 50 εκατομμύρια πιστούς[1], οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν στην Αιθιοπία[2]. Είναι ιδρυτικό μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών[3]. Η Αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι σε κοινωνία με την Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλεξάνδρειας, από την οποία απέκτησε αυτοκεφαλία το 1959.

Η Αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία ανήκε διοικητικά στην Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλεξάνδρειας από το πρώτο μισό του 4ου αιώνα μέχρι το 1959, όταν της χορηγήθηκε αυτοκεφαλία από τον πατριάρχη Κύριλλο Ε΄, Πάπα της Κοπτικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Είναι μια από τις παλαιότερες χριστιανικές εκκλησίες και, ως προ-χαλκηδονιακή εκκλησία, δεν είναι σε πλήρη κοινωνία ούτε με την Αιθιοπική Καθολική, ούτε με την Ορθόδοξη Εκκλησία. Η Αιθιοπία είναι ιστορικά η δεύτερη χώρα, μετά την Αρμενία, η οποία επίσημα ανακήρυξε τον Χριστιανισμό ως κρατική θρησκεία (το 333 μ.Χ.).

Στα αιθιοπικά, η επίσημη ονομασία της είναι Αιθιοπική Ορθόδοξη Tewahedo Εκκλησία. Το Tewahedo ( Ge'ez ተዋሕዶ) είναι μια λέξη που σημαίνει "που έγινε ένας". Η λέξη αυτή αναφέρεται στο δόγμα των προχαλκηδόνιων εκκλησιών περί μιας, εντελώς ενιαίας φύσης του Χριστού, δηλαδή μιας πλήρους ένωσης των θεϊκών και ανθρώπινων φύσεων σε μία, προκειμένου να επιτευχθεί η θεϊκή σωτηρία της ανθρωπότητας, σε αντίθεση με το δόγμα των «δύο φύσεων του Χριστού», το οποίο ακολουθεί η Ρωμαιοκαθολική, η Ορθόδοξη, η Αγγλικανική, οι Λουθηρανικές και οι περισσότερες προτεσταντικές εκκλησίες.

Παραπομπές


  1. «Ethiopia: Orthodox Head Urges Churches to Work for Better World» . AllAfrica. Ανακτήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2006. 
  2. Berhanu Abegaz (2005). "Ethiopia: A Model Nation of Minorities" (accessed 6 April 2006)
  3. "Ethiopian Orthodox Tewahedo Church" , World Council of Churches website (accessed 2 June 2009)Κατηγορίες: Αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία | Εθνικές Εκκλησίες | Ανατολίτικες Ορθόδοξες Εκκλησίες | Ανατολίτικη Ορθοδοξία | Χριστιανισμός στην Αιθιοπία


Ημερομηνια: 28.03.2021 06:18:20 CEST

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.