Αθανάσιος ΓκελεστάθηςΑθανάσιος Γκελεστάθης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1922
Δεσφίνα Φωκίδας
Θάνατος6  Δεκεμβρίου 1982
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΝέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
ιατρός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΝέα Δημοκρατία, Ελληνικός Συναγερμός και Εθνική Ριζοσπαστική Ένωσις
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΈλληνας υφυπουργός Εσωτερικών
μέλος της Βουλής των Ελλήνων (εκλογική περιφέρεια Παρνασσίδος)
μέλος της Βουλής των Ελλήνων (εκλογική περιφέρεια Φθιώτιδας)
μέλος της Βουλής των Ελλήνων (εκλογική περιφέρεια Φωκίδας)

Ο Αθανάσιος Γκελεστάθης (Νοέμβριος 1922 - 6 Δεκεμβρίου 1982) ήταν Έλληνας ιατρός και πολιτικός.

Γεννήθηκε στη Δεσφίνα της Φωκίδας τον Νοέμβριο του 1922. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η ανάμιξή του με την πολιτική ξεκινάει το 1946, στο γραφείο του πατέρα του ο οποίος ήταν πολιτευτής του Λαϊκού Κόμματος. Το 1951 εκλέχθηκε βουλευτής Φθιώτιδας και Φωκίδας, το 1952 βουλευτής Παρνασσίδας με το κόμμα Ελληνικός Συναγερμός, το 1956 επίσης Φθιώτιδας και Φωκίδας και στις εκλογές 1961 και 1964 βουλευτής Φωκίδας με το κόμμα της Ε.Ρ.Ε..

Το καλοκαίρι του 1967 συλλαμβάνεται και του απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα. Στις 13 Δεκεμβρίου του 1967, με το κίνημα του Βασιλιά, συλλαμβάνεται και του κοινοποιείται εκτόπιση για ένα χρόνο στη Σίφνο.[1]

Στις εκλογές, μετά τη μεταπολίτευση, του 1974 και 1977 επανεκλέχθηκε βουλευτής Φωκίδας με το κόμμα Νέα Δημοκρατία. Την περίοδο 1976-1977 διετέλεσε υφυπουργός Εσωτερικών.

Υπήρξε επίσης μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και ήταν μόνιμος κάτοικος Αθηνών. Πέθανε στην Αθήνα στις 6 Δεκεμβρίου 1982 και ετάφη την επομένη στη Δεσφίνα.[2] Στην Άμφισσα υπάρχει οδός που φέρει το όνομά του[3].

Παραπομπές


  1. ΠΑΠΑΔΑΚΗ-ΚΑΚΑΡΗ, ΚΟΥΛΑ (1978). ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. σελ. 119.  Unknown parameter |month= ignored (βοήθεια); Unknown parameter |Volume= ignored (|volume= suggested) (βοήθεια)
  2. Τα Νέα, Στη Δεσφίνα η ταφή του Θαν. Γκελεστάθη, 7-12-1982, σελ. 18.
  3. «Ωρομίσθιο Εκπαιδευτικό Προσωπικό στο ΤΕΙ Λαμίας (Σε όλα τα Τμήματα) | Γραφείο Διασύνδεσης Δ.Π.Θ» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2019. 

Πηγές

Κατηγορίες: Βουλευτές Φωκίδας | Βουλευτές Φθιώτιδας | Βουλευτές Παρνασσίδος | Βουλευτές εκλεγμένοι με τη Νέα Δημοκρατία | Βουλευτές εκλεγμένοι με την ΕΡΕ | Βουλευτές εκλεγμένοι με τον Ελληνικό Συναγερμό | Έλληνες υφυπουργοί Εσωτερικών


Ημερομηνια: 15.03.2021 11:05:43 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.