Αδείμαντος του ΚολλυτούΑδείμαντος του Κολλυτού
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση432 π.Χ.
Κολλυτός
Θάνατος382 π.Χ.
ΕθνικότηταΈλληνες
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Αθήνα
Δημότης (αρχ. Αττική)Κολλυτός[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταφιλόσοφος
Οικογένεια
ΓονείςΑρίστων (του Αριστοκλή) και Περικτιόνη
ΑδέλφιαΠωτώνη
Πλάτων
Γλαύκων
Αντιφών

Ο Αδείμαντος του Κολλυτού (432 π.Χ.382 π.Χ.)[2] ήταν αρχαίος Έλληνας, γιος του Αρίστωνος του Αθηναίου, γνωστότερος ως ο μεγαλύτερος αδερφός του Πλάτωνα. Παίζει σημαντικό ρόλο στην Πολιτεία του Πλάτωνα, και αναφέρεται στο έργο Απολογία Σωκράτους του Πλάτωνα και στους διαλόγους του Παρμενίδη.

Στην Πολιτεία, ο Αδείμαντος χαρακτηρίζεται από την ανησυχία του για την εκπαίδευση, πράγμα το οποίο είναι προφανές από τη στιγμή που ο ίδιος εμπλέκεται στη συζήτηση.[3][4] Επίσης, ανησυχεί για την ευτυχία των ανθρώπων στην ιδανική πόλη.[5] Αναρωτιέται αν θα μπορούσαν να ζήσουν μία ευτυχή ζωή με μικρή ή καθόλου περιουσία. Συνεπώς, ο Αδείμαντος συνήθως συνδέεται με την απληστία ή την αγάπη για τα χρήματα σε ερμηνείες του διαλόγου. Γενικά, ο Αδείμαντος θεωρείται ως πιο προσεκτικός, εγκρατής, και λιγότερο δημιουργικός από τον αδερφό του, Γλαύκωνα, τον δεύτερο σημαντικότερο συνομιλητή του Σωκράτη στα τελευταία εννέα βιβλία της Πολιτείας.[6]

Παραπομπές

Κατηγορίες: Αρχαίοι Αθηναίοι | Πλάτων


Ημερομηνια: 28.03.2021 09:43:58 CEST

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.