ΑγαθήμεροςΑγαθήμερος
Γέννηση3ος αιώνας
Αλεξάνδρεια
Θάνατος3ος αιώνας
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ιδιότηταγεωγράφος

Ο Αγαθήμερος ο Αλεξανδρεύς ή ο Όρθωνος[1] ήταν πολυμαθής αρχαίος Έλληνας συγγραφέας του 3ου αιώνα μ.Χ. από την Αλεξάνδρεια. Σε αυτόν αποδίνονται τρία περίφημα γεωγραφικά συγγράμματα, που γνώρισαν αλλεπάλληλες εκδόσεις στη νεότερη εποχή (18ος και 19ος αι.).[2]

Το πρώτο από αυτά έχει τον τίτλο Γεωγραφίας υποτύπωσις και περιέχει συλλογή σημειώσεων για την ιστορία της ελληνικής Γεωγραφίας, με προσθήκη πινάκων των ανέμων από τον Ερατοσθένη και τον Τιμοσθένη, καθώς και με περιγράμματα νησιών της Μεσογείου.[2] Το δεύτερο σύγγραμμα τιτλοφορείται Διάγνωσις εν επιτομή της εν τη σφαίρα γεωγραφίας. Περιέχει ερμηνευτικές επεξηγήσεις και σχόλια της «πτολεμαείου χαρτογραφίας», δηλαδή του συστήματος που χρησιμοποιούσε ο γεωγράφος και αστρονόμος Κλαύδιος Πτολεμαίος για να κατασκευάζει τους χάρτες του. Το τρίτο σύγγραμμα του Αγαθημέρου φέρει τον τίτλο Υποτύπωσις Γεωγραφίας εν επιτομή και αποτελεί μια περίληψη των επιστημονικών γνώσεων της Γεωγραφίας την εποχή εκείνη.

Τα τρία αυτά γεωγραφικά συγγράμματα δείχνουν ότι η επιστημονική Γεωγραφία από την εποχή του Πτολεμαίου και του Στράβωνα (1ος αιώνας π.Χ.) μέχρι τον Αγαθήμερο είχε σημειώσει παραπέρα πρόοδο, και μάλιστα αλματώδη.

Παραπομπές


  1. «Αγαθήμερος ο ΄Ορθωνος (ακμ. 3ος αι. μ.Χ.) - Εκδοτική Αθηνών Α.Ε.» . www.greekencyclopedia.com. Ανακτήθηκε στις 25 Απριλίου 2016. 
  2. 2,0 2,1 Νέα Δομή (1997). «τόμος 1». Αγαθήμερος. Μανιατέα Ταγοπούλου. σελ. 52. 

Πηγή

Κατηγορίες: Αρχαίοι Έλληνες γεωγράφοι | Αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς


Ημερομηνια: 27.03.2021 07:16:43 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.