Αγία ΟικογένειαΗ Αγία Οικογένεια στον Χριστιανισμό είναι η οικογένεια που αποτελείται από το Θείο Βρέφος Ιησού Χριστό, την Παναγία και τον Άγιο Ιωσήφ τον Μνήστορα.

Στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία η Αγία Οικογένεια ως σύνολο έχει τη δική της εορτή, στα τέλη Δεκεμβρίου.

Πίνακας περιεχομένων

Στην Αγία Γραφή


Τα τέσσερα Ευαγγέλια δεν αναφέρουν πολλά στοιχεία για τον βίο της Αγίας Οικογένειας στα χρόνια πριν από την έναρξη της δημόσιας αποστολής του Ιησού.[1]

Οι Ματθαίος και Λουκάς διηγούνται τα γεγονότα από τα χρόνια αυτά, συγκεκριμένα την Περιτομή του Ιησού, την Υπαπαντή, τη Φυγή στην Αίγυπτο, την επιστροφή στη Ναζαρέτ και την εύρεση του δωδεκαετούς Ιησού στον Ναό.[2] Οι γονείς του Ιησού ήταν όπως φαίνεται θρησκευόμενοι Ιουδαίοι, καθώς ο Λουκάς αναφέρει ότι έπαιρναν τον Ιησού μαζί τους στο ετήσιο προσκύνημά τους στα Ιεροσόλυμα, μαζί με άλλες πιστές εβραϊκές οικογένειες.

Η εορτή


Στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, όπως και εν μέρει στην Αγγλικανική Εκκλησία, η Αγία Οικογένεια ως σύνολο έχει τη δική της εορτή. Ο βασικός σκοπός για την καθιέρωση της εορτής αυτής ήταν η παρουσίαση της Αγίας Οικογένειας ως προτύπου για τις χριστιανικές οικογένειες.[2] Είναι κινητή εορτή, καθώς εορτάζεται την Κυριακή ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Αν τα Χριστούγεννα (και επομένως και η Πρωτοχρονιά) πέφτουν Κυριακή, τότε η Αγία Οικογένεια εορτάζεται στις 30 Δεκεμβρίου, ημέρα Παρασκευή.

Η εορτή καθιερώθηκε το 1893 από τον Πάπα Λέοντα ΙΓ΄ και αρχικώς τοποθετήθηκε την Κυριακή της εβδομάδας αποδόσεως των Θεοφανείων, δηλαδή την Κυριακή μεταξύ της 7ης και της 13ης Ιανουαρίου. Μεταφέρθηκε στο σημερινό της ημερολογιακό διάστημα με την αποστολική επιστολή «Mysterii Paschalis» (Φεβρουάριος 1969) του Πάπα Παύλου ΣΤ΄.

Στην τέχνη


Η Αγία Οικογένεια αποτελεί διαχρονικά ένα δημοφιλές θέμα στη χριστιανική τέχνη. Μερικοί από τους πλέον γνωστούς κλασικούς καλλιτέχνες που το έχουν ζωγραφίσει είναι:

Προστασία και έθιμα


Τα μέλη της Αγίας Οικογενείας είναι οι προστάτες άγιοι της ιεραποστολικής Αδελφότητας του Τιμίου Σταυρού: Η γυναικεία αδελφότητα είναι αφιερωμένη στην Άμωμη Καρδία της Θεοτόκου, η ανδρική στον Άγιο Ιωσήφ και η ιερατική αδελφότητα του Τιμίου Σταυρού στην Ιερά Καρδία του Ιησού. Οι «Υιοί της Αγίας Οικογενείας» είναι μία διαφορετική θρησκευτική αδελφότητα, με έδρα τη Βαρκελώνη, που ιδρύθηκε το 1864. Μια

Ο Ρωμαιοκαθολικός Καθεδρικός Ναός της «Αγίας Οικογένειας της Ναζαρέτ» είναι ναός στην Τάλσα (Οκλαχόμα) και έδρα της ομώνυμης επισκοπής των ΗΠΑ.[6]

Μια συνήθεια των ευσεβών Ρωμαιοκαθολικών είναι να γράφουν τα αρχικά «J.M.J.» στο επάνω μέρος επιστολών και προσωπικών σημειώσεών τους, ως μια αναφορά στον Ιησού, τη Μαρία και τον Ιωσήφ, τα μέλη της Αγίας Οικογένειας.[7]

Δείτε επίσηςΠαραπομπές


  1. Martin, James: "The Holy Family", Catholic Update
  2. 2,0 2,1 «Strasser O.S.B., Bernard. With Christ Through the Year» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2014. 
  3. «"The Holy Family", Art in the Bible» . Artbible.info. Ανακτήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2019. 
  4. «"The Holy Family", New York Metropolitan Museum of Art» . Metmuseum.org. Ανακτήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2019. 
  5. "The Holy Family", The J. Paul Getty Museum Αρχειοθετήθηκε 2014-01-02 στο Wayback Machine.
  6. «Cathedral of the Holy Family of Nazareth» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2014. 
  7. Perrotta, Louise Bourassa (Μάρτιος 2000). Saint Joseph. Our Sunday Visitor Publishing. σελ. 149. ISBN 978-0-87973-573-9. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Holy Family της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0 . (ιστορικό/συντάκτες ).Κατηγορίες: Οικογένεια του Ιησού του Ναζωραίου | Παναγία


Ημερομηνια: 28.03.2021 07:59:42 CEST

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.