ΑβραάμΑβραάμ
Γενικές πληροφορίες
Προφορά
Γέννηση1813 π.Χ.[1]
Μεσοποταμία[2]
Θάνατος1638 π.Χ.[3]
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Τόπος ταφήςΣπηλιά των Πατριαρχών
ΚατοικίαΧαναάν
Μεσοποταμία
ΘρησκείαΑβρααμικές θρησκείες
Eορτασμός αγίου9 Οκτωβρίου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπροφήτης
Απόστολος του Θεού στο Ισλάμ
Οικογένεια
ΣύζυγοςΣάρα[4]
Άγαρ
Χετούρα[5]
ΤέκναΙσμαήλ[6]
Ισαάκ[7]
Ζιμράν[8]
Ζοκσάν[8]
Μεντάν[8]
Μιντλάν[8]
Ισμπάκ[8]
Σουάχ[8]
ΓονείςΘάρα και Αμσαλάι[9]
ΑδέλφιαΝαχόρ
Αράν
 Σχετικά πολυμέσα

Ο Αβραάμ (εβρ. אַבְרָהָם) ήταν πατριάρχης του έθνους Ισραήλ και των Αράβων, θεωρείται δε πρόγονος του Ιωσήφ και του Ιησού Χριστού[10]. (Ματ. 1:1-16· Λου. 3:23-38)

Ο μεγάλος πατριάρχης της εβραϊκής φυλής που απ' αυτόν αρχίζει η ιστορία του Ισραήλ αλλά και της αραβικής (Γένεση 25,12-18. Α' Παραλειπομένων 1,28-31),γεννήθηκε στην πόλη Ουρ της Χαλδαίας και ήταν γιος του ειδωλολάτρη Θάρα. Παίρνοντας σύζυγο την ετεροθαλή αδελφή του Σάρρα, μαζί με τον πατέρα του και τον ανιψιό του Λωτ έφυγε από τη Χαλδαία και πήγε στη Χαρράν, όπου έζησε για πολύ καιρό και όπου πέθανε ο πατέρας του. Τότε, υπακούοντας στην εντολή του Θεού, πήγε στη χώρα Χαναάν, παίρνοντας μαζί του τη γυναίκα του Σάρρα, τον Λωτ και όλα του τα υπάρχοντα και τα κοπάδια των ζώων που είχε. Και εκεί για πρώτη φορά πήρε από τον Θεό την υπόσχεση ότι θα κάνει αυτόν και τον λαό του ισχυρό και ένδοξο και θα τον τιμούν όλες οι φυλές της γης.

Απόσπασμα από την Παλαιά Διαθήκη


Αλλά, όταν κάποτε έπεσε μεγάλη πείνα στη Χαναάν, ο Αβραάμ μαζί με τη Σάρα κατέφυγαν στην Αίγυπτο, όπου και παρουσίασε τη γυναίκα του σαν αδελφή του.

Η ομορφιά της Σάρας τόσο πολύ γοήτεψε τους άρχοντες της Αιγύπτου, που την πήραν στα ανάκτορα του Φαραώ, προσφέροντας πλούσια δώρα στον Αβραάμ.

Αλλά κάποια νύχτα, ο Φαραώ είδε ένα όνειρο που τον ανάγκασε να δώσει πίσω τη Σάρα στον Αβραάμ και να τους διατάξει να φύγουν από την Αίγυπτο.

Έτσι επέστρεψε ο Αβραάμ στη Χαναάν, αλλά ήταν πια γέρος και χωρίς παιδιά και άρχισε να αμφιβάλλει για την υπόσχεση που του είχε δώσει ο Θεός.

Αλλά ο Θεός δεν άργησε να ανανεώσει την υπόσχεσή του. Έτσι στα 100 του χρόνια ο Αβραάμ, σύμφωνα με τη διαταγή του Θεού άλλαξε το όνομά του, από "Άβραμ" που λεγόταν και σήμαινε "ο υψηλός ή υπέροχος πατέρας", σε "Αβραάμ" που σημαίνει "ο πατέρας μας ο υπέροχος", δηλαδή ο γενάρχης και πατέρας των εθνών.

Ο Θεός είπε στον Αβραάμ, που ήταν τότε 100 χρονών, ότι θα αποκτήσει παιδί, πράγμα που έκανε την Σάρα να γελάσει δύσπιστα, όταν το άκουσε.

Αυτό το γέλιο έγινε αιτία να δοθεί, στο παιδί που γεννήθηκε λίγο αργότερα, το όνομα Ισαάκ, που σημαίνει στα εβραϊκά "γελώ".

Για να δοκιμάσει ο Θεός την πίστη του Αβραάμ τον διέταξε να σφάξει το παιδί του και να του το προσφέρει θυσία. Αλλά την τελευταία στιγμή άγγελος Κυρίου συγκράτησε το χέρι του Αβραάμ και τον διέταξε να σφάξει και να θυσιάσει ένα κριάρι.

Μετά από το θάνατο της Σάρας, που την έθαψε σ' ένα σπήλαιο τον Μαχπελάχ, ο Αβραάμ πάντρεψε το γιο του με τη Ρεβέκκα, παντρεύτηκε μάλιστα και ο ίδιος για δεύτερη φορά τη Χετούρα και απόκτησε έξι γιους.

Πέθανε σε ηλικία 175 χρονών και θάφτηκε κοντά στη Σάρα.

Τον Αβραάμ τον αποκάλεσαν "φίλο του Θεού" και "πατριάρχη" και θεωρείται όχι μόνο σαν πατέρας πολλών λαών αλλά και σαν προφήτης και ιδρυτής θρησκείας που περιέλαβε στους κόλπους της όλους σχεδόν τους λαούς της γης.

Το συγκινητικό επεισόδιο της Παλαιάς Διαθήκης, που ο πατριάρχης των λαών επιχείρησε να σφάξει το παιδί του και να το προσφέρει θυσία στο Θεό, για να δείξει τη μεγάλη του πίστη, έγινε πηγή έμπνευσης πολλών μεγάλων καλλιτεχνών, ιδιαίτερα στην εποχή της Αναγέννησης.

Ακόμη η θυσία του Αβραάμ ήταν το επεισόδιο που πολλούς ποιητές ενέπνευσε.

"Θυσία του Αβραάμ" είναι ένα κρητικό δράμα, έμμετρο που γράφτηκε περίπου στον 16ο αιώνα και που ο συγγραφέας του είναι άγνωστος. Ίσως το έχει γράψει ο Βιτσέντζος Κορνάρος που έγραψε τον "Ερωτόκριτο", αλλά δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι γι' αυτό.

Γένεση: Κεφ.12 Η πρόσκληση του Θεού, , Κεφ.14 Συνάντηση με τον Μελχισεδέκ, κεφ.17 η Διαθήκη, Κεφ.22 Η θυσία του Ισαάκ Κεφ.25/8 Ο θάνατός του.

Πηγές


Υποσημειώσεις


 1. 1,0 1,1 Mattis Kantor: (Αγγλικά) Εγκυκλοπαίδεια του Εβραϊκού Χρονοδιαγράμματος, Νέα Ανανεωμένη Έκδοση. 2004. σελ. 15. ISBN-13 978-0-87668-229-6. ISBN-10 0-87668-229-8.
 2. Freebase Data Dumps. Google.
 3. Mattis Kantor: (Αγγλικά) Εγκυκλοπαίδεια του Εβραϊκού Χρονοδιαγράμματος, Νέα Ανανεωμένη Έκδοση. 2004. σελ. 17. ISBN-13 978-0-87668-229-6. ISBN-10 0-87668-229-8.
 4. (Εβραϊκά της Βίβλου) Γένεση.
 5. (Εβραϊκά της Βίβλου) Γένεση.
 6. (Εβραϊκά της Βίβλου) Γένεση.
 7. (Εβραϊκά της Βίβλου) Γένεση.
 8. 8,0 8,1 8,2 8,3 8,4 8,5 (Εβραϊκά της Βίβλου) Γένεση.
 9. 9,0 9,1 Bava Batra. σελ. 91a.
 10. Η εγκυκλοπαίδεια The International Standard Bible Encyclopedia (Διεθνής Στερεότυπη Εγκυκλοπαίδεια της Βίβλου) αναφέρει σχετικά με τον Αβραάμ: «[Στην Καινή Διαθήκη], όπως συμβαίνει και στην Παλαιά Διαθήκη, η θέση του ως προγόνου προσδίδει στο μέγεθος της σπουδαιότητάς του, όχι μόνο ως πρόγονος του Ισραήλ (Πράξεις 13:26), αλλά ειδικά ως πρόγονος, και του Λευιτικού ιερατείου (Εβραίους 7:5), και του Μεσσία (Ματθαίος 1:1), και, μέσω της ιδιαιτερότητας του Χριστιανικού δόγματος της ενότητας των πιστών με τον Χριστό, των Χριστιανών πιστών (Γαλάτες 3:16, 29)». [1]
  Επίσης, η ΜΠΚ αποδίδει το εδάφιο Ματθαίος 1:1: «Γενεαλογικός κατάλογος του Ιησού Χριστού που προερχόταν από το Δαβίδ, απόγονο του Αβραάμ».

Κατηγορίες: Πρόσωπα της Παλαιάς Διαθήκης | Χριστιανοί άγιοι από την Παλαιά Διαθήκη | Άγιοι της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας | Άγιοι της Κυριακής των Προπατόρων | Προφήτες του Ισλάμ


Ημερομηνια: 15.03.2021 07:21:13 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.