Α΄ ΜακκαβαίωνΑ' Μακκαβαίων
ΓλώσσαΕβραϊκά
ΕίδοςΙστοριογραφία
ΧαρακτήρεςΜατταθίας, Ιούδας Μακκαβαίος, Αντίοχος Δ' Επιφανής, Ιωνάθαν Απφούς, Σίμων ο Θασσί, Ιωάννης Γαδδί, Ελεάζαρ Αβαράν, Αντίοχος Ε' Ευπάτωρ, Lysias, Δημήτριος Α' Σωτήρ, Δημήτριος Β' Νικάτωρ, Gorgias, Nicanor, Αλέξανδρος Α' Βάλας, Αντίοχος Στ' Διόνυσος, Αντίοχος Ζ' Σιδήτης, Διόδοτος Τρύφων, Bacchides και Alcimus
ΠροηγούμενοΕσθήρ
Επόμενο2 Maccabees
 Σχετικά πολυμέσα

Το Α' Μακκαβαίων είναι ένα από τα βιβλία του κανόνα της Παλαιάς Διαθήκης που αποδέχονται η Ορθόδοξη και η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία, εξαιρείται όμως από τον κανόνα των εκκλησιών της Μεταρρύθμισης. Συγκαταλέγεται στα λεγόμενα Δευτεροκανονικά βιβλία.

Πίνακας περιεχομένων

Εισαγωγικά


Τέσσερα βιβλία της Π. Διαθήκης ονομάζονται "Μακκαβαίων" στην ελληνική Βίβλο των Ο' με τίτλους Α' Μακκαβαίων, Β' Μακκαβαίων, Γ' Μακκαβαίων, Δ' Μακκαβαίων. Ως Κανονικά, θεωρούνται στην Ορθόδοξη Εκκλησία τα πρώτα τρία, ενώ το τέταρτο θεωρείται απόκρυφο. Οι Ρωμαιοκαθολικοί, κανονικά θεωρούν μόνον τα δύο πρώτα ενώ οι Διαμαρτυρόμενοι θεωρούν τα τρία πρώτα ως απόκρυφα και το τέταρτο, ψευδεπίγραφο.

Πρόκειται για αυτοτελή έργα, το περιεχόμενο των οποίων σχετίζεται με το όνομα και αμέσως ή εμμέσως μέ τους αγώνες της οικογένειας του ιερέα Ματταθία, μιας διακεκριμένης ιουδαϊκής οικογένειας της Ιερουσαλήμ, η οποία προασπίσθηκε σθεναρά τα θρησκευτικά και εθνικά ιδεώδη της πατρίδας της και πρόσφερε σημαντικές υπηρεσίες στό έθνος της. Πρόκειται για τη μακκαβαϊκή εξέγερση και τους αγώνες που ακολούθησαν για την προάσπιση της πίστης και της ελευθερίας τους ενάντια στους Σελευκίδες.

Στο βιβλίο Α' Μακκαβαίων, μετά από μια εισαγωγή σχετικά με τον Μ. Αλέξανδρο και την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά το θάνατό του, ο συγγραφέας αναφέρεται με συντομία στην κυριαρχία των Πτολεμαίων (324198 π.Χ.) και στα πρώτα είκοσι χρόνια των Σελευκιδών (198175) για να αναφερθεί στα δύσκολα χρόνια του ιουδαϊκού λαού επί Αντίοχου Δ' ο οποίος θέλησε να εκριζώσει βίαια την ιουδαϊκή θρησκεία.

Συγγραφέας, τόπος, χρόνος


Με βάση τις διηγήσεις, ο χρόνος σύνταξης του πρωτοτύπου ίσως να ήταν γύρω στο 100 π.Χ.[1]. Ο συγγραφέας είναι άγνωστος, έγραψε στα εβραϊκά και το μόνο που μπορεί κάποιος να συμπεράνει είναι ότι πρόκειται για έναν ένθερμο ιουδαίο πατριώτη ο οποίος μάλιστα είναι πολύ πιθανόν να συμμετείχε και ο ίδιος στους αγώνες.

Διάγραμμα περιεχομένου


Το περιεχόμενο του βιβλίου αποτελείται από 16 κεφάλαια:

Υποσημειώσεις


  1. Καλαντζάκης Ε. Σταύρος, Εισαγωγή στην Παλαιά Διαθήκη, Πουρναράς, Θεσσαλονίκη 2006, σελ. 534.

Βιβλιογραφία


Βλέπε επίσης

Κατηγορίες: Δευτεροκανονικά Βιβλία


Ημερομηνια: 16.03.2021 12:17:36 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.