ΆγλαυροςΆγλαυρος
Οικογένεια
ΣύζυγοςΚέκροπας
ΤέκναΆγραυλος η Νεότερη
Ερυσίχθονας ο Αθηναίος
Πάνδροσος
Έρση
ΓονείςΑκταίος

Η Άγλαυρος ή Άγραυλος στην Ελληνική μυθολογία ήταν θυγατέρα του πρώτου βασιλιά της Αθήνας, Ακταίου. Έγινε σύζυγος του Κέκροπα και απέκτησε μαζί του τέσσερα παιδιά, ένα γιο, τον Ερυσίχθονα, και τρεις κόρες, την Άγραυλο, την Έρση και την Πάνδροσο.

Το όνομά της αναφέρεται ως Άγλαυρος σε αρκετές γραπτές πηγές και σε αγγεία, ενώ στη Βιβλιοθήκη του Απολλόδωρου αναφέρεται ως Άγραυλος (αλλαγή θέσης του «ρ» με το «λ»)[1]. Το όνομα προέρχεται από τις λέξεις αγλαός και αός που σημαίνουν λαμπερή και αυγή ή από τη λέξη άγριος που σημαίνει χωρικός, αυτός που κατοικεί στην ύπαιθρο.

Ιερός ναός της, το Αγλαύρειο, βρίσκεται στην Ακρόπολη.

Παραπομπές


Πηγές


Εξωτερικοί σύνδεσμοιΚατηγορίες: Πρόσωπα της ελληνικής μυθολογίας


Ημερομηνια: 28.03.2021 05:22:02 CEST

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.