Άγις Δ΄Άγις Δ΄
Βασιλιάς των Λακεδαιμονίων
25ος από τον οίκο των Ευρυποντιδών
Περίοδος εξουσίας
245 π.Χ. - 241 π.Χ.
ΠροκάτοχοςΕυδαμίδας Β΄
ΔιάδοχοςΕυδαμίδας Γ΄
Οίκος/ΓενεάΔυναστεία Ευρυποντιδών
ΠατέραςΕυδαμίδας Β΄
ΜητέραΑγησιστράτη
Γέννηση265 π.Χ., Αρχαία Σπάρτη
Θάνατος241 π.Χ., Αρχαία Σπάρτη
ΣύζυγοςΑγιάτις
ΕπίγονοιΕυδαμίδας Γ΄

Ο Άγις Δ΄ (265 π.Χ. - 241 π.Χ.) ήταν βασιλιάς της Σπάρτης, 25ος από τον οίκο των Ευρυποντιδών και ο μεγαλύτερος γιος του βασιλιά Ευδαμίδα Β' και της Αγησιστράτης.

Διαδέχτηκε τον πατέρα του σε ηλικία 20 χρονών (245 π.Χ.). Εκείνη την εποχή, η Σπάρτη είχε φτάσει σε κρίσιμο σημείο, καθώς οι πολίτες είχαν περιοριστεί σε 700 (από 7000) κατοίκους, από τους οποίους πλήρη πολιτικά δικαιώματα είχαν 100 που είχαν συγκεντρώσει την ιδιοκτησία της γης, ενώ οι περισσότεροι βαρύνονταν με μεγάλα χρέη και η στρατιωτική δύναμη της Σπάρτης είχε εκμηδενιστεί. Ο Άγις Δ' για να διορθώσει το κακό σχεδιάζει μία τολμηρή αγροτική και κοινωνική μεταρρύθμιση: καταργεί τα χρέη, προτείνει αναδιανομή της γης, να γίνουν Σπαρτιάτες όσοι περίοικοι το επιθυμούν και να ξαναγυρίσει η Σπάρτη στους νόμους του Λυκούργου. Ο ίδιος έδωσε το παράδειγμα παραχωρώντας όλη την περιουσία του στην πολιτεία. Ωστόσο από τα μέτρα που σχεδίασε τελικά έγινε μόνο η απόσβεση χρεών.

Οι αντίπαλοί του, ωφελημένοι μίας απουσίας του, τον εκθρόνισαν και όταν επέστρεψε τον στραγγάλισαν μαζί με την μητέρα του Αγησιστράτη και τη γιαγιά του (από τη μητέρα του) Αρχιδάμεια. Τον διαδέχθηκε ο νεογέννητος γιος του από την Αγιάτιδα Ευδαμίδας Γ΄.

Πηγές


Παραπομπές


Κατηγορίες: Βασιλείς της αρχαίας Σπάρτης


Ημερομηνια: 28.03.2021 05:45:35 CEST

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.