Άγιοι Πάντες ΦωκίδοςΓια οικισμούς με το ίδιο όνομα δείτε το λήμμα: Άγιοι Πάντες (αποσαφήνιση)

Άγιοι Πάντες
Άποψη του οικισμού
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα[1]
ΠεριφέρειαΣτερεάς Ελλάδας
ΔήμοςΔελφών
Δημοτική ΕνότηταΓαλαξειδίου
Γεωγραφία και στατιστική
Γεωγραφικό διαμέρισμαΣτερεάς Ελλάδας
ΝομόςΦωκίδας
Υψόμετρο80
Πληθυσμός157 (2011)
Άλλα
Παλαιά ονομασίαΒίδαβη
Ταχ. κωδ.33058
Τηλ. κωδ.+30 22660

Οι Άγιοι Πάντες είναι χωριό του νομού Φωκίδας στην επαρχία Δωρίδας σε υψόμετρο 80 μέτρα[2]. Αποτελείται από τρεις οικισμούς, τον ανατολικό, το δυτικό και τον παραλιακό. Βρίσκεται σε απόσταση 12 χλμ. δυτικά από το Γαλαξείδι, 55 χλμ. ανατολικά από τη Ναύπακτο και μόλις 1 χλμ. από την ΕΟ Αντιρρίου - Ιτέας[3].

Πίνακας περιεχομένων

Ιστορία


Στα βόρεια του οικισμού σώζονται σε καλή κατάσταση τα τείχη της αρχαίας Τολοφώνας, που τα κατέγραψε και παρουσίασε ο Γάλλος αρχαιολόγος και ερευνητής Λυσιέν Λερά (Lycien Lerat) στο βιβλίο του «Οι Εσπέριοι Λοκροί», ενώ συγχρόνως ταυτοποίησε την αρχαία ονομασία της περιοχής από εντοιχισμένη αρχαία επιγραφή σε μάντρα σπιτιού του ανατολικού οικισμού[4].

Το προσωνύμιο Βίδαβη ή Βύβαδη διατηρήθηκε μέχρι τη δεκαετία του 1930 οπότε μετονομάσθηκε σε Άγιους Πάντες,[5] από τον ομώνυμο ιερό ναό που βρίσκεται στη μέση των δύο παλαιότερων χρονολογικά οικισμών, του Ανατολικού και του Δυτικού, ενώ η παλιά ονομασία είναι άγνωστης μέχρις στιγμής προέλευσης αλλά αναφέρεται ήδη από τον 16ο αιώνα στο «Χρονικό του Γαλαξειδίου» του ιστορικού Κωνσταντίνου Σάθα[6]. Επίσης από τα τέλη του 18ου αιώνα έδρασε κατά των Τούρκων ο τοπικός οπλαρχηγός Ηλίας Βιδαβιώτης έως το 1801 όπου και εκτελέστηκε με δόλο μαζί με άλλους αγωνιστές στα Σάλωνα[7]. Υπάρχουν επίσης οι εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου με έτος κτίσεως το 1804 και το παρεκκλήσι των Αγίων Αναργύρων στον ανατολικό οικισμό, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίας) στο δυτικό, του Αγίου Ιωάννη και παλιός Βυζαντινός ναός (ημικατεστραμμένος) με το όνομα Βαρνάκοβα, στην παραλία.

Λοιπά στοιχεία


Στους Αγίους Πάντες υπάρχουν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες-εστιατόρια.

Διοικητικά


Το 1835 αναφέρονται με το όνομα Βίδαβος και το 1912 με το ΦΕΚ 261Α - 31/08/1912 διορθώνεται σε Βύδαβη. Τέλος το 1930 με το ΦΕΚ 251Α - 24/07/1930 μετονομάζεται σε Άγιοι Πάντες[8]. Ως κοινότητα Βύδαβης συστάθηκε το 1912 με το ΦΕΚ 261Α - 31/08/1912 και έδρα τον οικισμό[9]. Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης, μαζί με τους Νέους Άγιους Πάντες και την Παραλία Αγίων Πάντων, αποτελούν τη τοπική κοινότητα Αγίων Πάντων που ανήκει στη δημοτική ενότητα Γαλαξειδίου του δήμου Δελφών με έδρα την Άμφισσα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ως κοινότητα έχουν πληθυσμό 315 κατοίκους ενώ ως οικισμός 157[10].

Παραπομπές


  1. (Ελληνικά) Βάση δεδομένων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
  2. Εγκυκλοπαίδεια Νέα Δομή. Τεγόπουλος - Μανιατέας. 1996. σελ. 118, τομ. 1. 
  3. «Οδηγικές χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ πόλεων, χωριών - apostaseis.gr» . www.apostaseis.gr. Ανακτήθηκε στις 3 Μαρτίου 2018. 
  4. Οι Εσπέριοι Λοκροί. Δημοτική Βιβλιοθήκη Άμφισσας. 2009. 
  5. Πανδέκτης, μετονομασίες
  6. Κ. Σάθας. Χρονικό του Γαλαξειδίου. Εκδόσεις Δημιουργία. σελ. 219. 
  7. Δ. Σταμέλος. Η Δωρίδα στην Τουρκοκρατία. Εκδόσεις Γλάρος. σελ. 86. 
  8. «ΕΕΤΑΑ-Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε.» . www.eetaa.gr. Ανακτήθηκε στις 24 Αυγούστου 2018. 
  9. «ΕΕΤΑΑ-Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε.» . www.eetaa.gr. Ανακτήθηκε στις 24 Αυγούστου 2018. 
  10. «ΦΕΚ αποτελεσμάτων ΜΟΝΙΜΟΥ πληθυσμού », σελ. 10666 (σελ. 192 του pdf)

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΚατηγορίες: Χωριά του νομού Φωκίδας | Δήμος Δελφών


Ημερομηνια: 27.03.2021 10:53:52 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.