Άγγελος Σ. ΒλάχοςΓια άλλα πρόσωπα με το όνομα Άγγελος Βλάχος, δείτε: Άγγελος Βλάχος.
Άγγελος Βλάχος
Γέννηση4 Φεβρουαρίου 1915
Αθήνα
Θάνατος8 Φεβρουαρίου 2003 (88 ετών)
Αθήνα
ΕθνικότηταΈλληνας
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΣπουδέςΤμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Ιδιότητασυγγραφέας, διπλωμάτης[1] και πεζογράφος[1]
Είδος τέχνηςσυγγραφέας, ακαδημαϊκός, διπλωμάτης
Καλλιτεχνικά ρεύματαΕλληνική πεζογραφία
Σημαντικά έργαΟ κύριός μου Αλκιβιάδης
ΒραβεύσειςΈπαθλο Ουράνη (1955)

Ο Άγγελος Βλάχος του Σταύρου (4 Φεβρουαρίου 19158 Φεβρουαρίου 2003) ήταν Έλληνας διπλωμάτης, συγγραφέας, πολιτικός και ακαδημαϊκός.

Πίνακας περιεχομένων

Βιογραφικά στοιχεία


Γεννήθηκε το 1915 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και ήταν γιος του Σταύρου Βλάχου, Ανώτατου Δικαστή στην Αίγυπτο. Καταγόταν από οικογένεια λογίων και δημοσιογράφων και ήταν εγγονός του Άγγελου Βλάχου, ανηψιός του εκδότη της Καθημερινής Γεώργιου Βλάχου και ξάδελφος της Ελένης Βλάχου. Σπούδασε στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εισήλθε στο διπλωματικό σώμα το 1939.[2]

Χρημάτισε επίσης υφυπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως στην κυβέρνηση Πιπινέλη από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο του 1963, υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του 1974 και γενικός διευθυντής του ΕΙΡΤ ( Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως ) από 27 Νοεμβρίου 1974 έως 12 Δεκεμβρίου 1975.

Το 1985 εκλέχθηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Απεβίωσε στην Αθήνα το 2003, σε ηλικία 88 ετών.

Διπλωματική σταδιοδρομία


Ακολούθησε σταδιοδρομία στο διπλωματικό σώμα διατελώντας, μεταξύ άλλων, γραμματέας της ελληνικής πρεσβείας στην Ρώμη και στην Άγκυρα, γενικός πρόξενος στα Ιεροσόλυμα και την Λευκωσία (την κρίσιμη περίοδο του αγώνα της ΕΟΚΑ και της υπογραφής των Συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου), πρέσβης στην Μόσχα καθώς και γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών.[2]

Ο ρόλος του στο Κυπριακό


Ο Βλάχος έγινε στόχος έντονων επικρίσεων για την στάση του στο Κυπριακό. Κατηγορήθηκε για εθνική αναξιότητα και θυσία της Κύπρου στον βωμό του κατευνασμού του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας.[3][4] Αντιπαθούσε τόσο τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο όσο και τον Γεώργιο Γρίβα, ενώ έβλεπε αρνητικά και τον αγώνα της ΕΟΚΑ.[5] Η στάση του Βλάχου, ως επίσημου εκπροσώπου στου ελληνικού κράτους στην Λευκωσία και η αμοιβαία εχθρότητά του με τους Μακάριο και Γρίβα, συνέβαλε στην έντονα αρνητική εικόνα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην πλειοψηφία των Κυπρίων.[6]


Εργογραφία


Πεζογραφία

Θέατρο

Μεταφράσεις

Μελοποιημένα ποιήματα

Παραπομπές


  1. 1,0 1,1 (Γερμανικά) Catalog of the German National Library. 119153610 . Ανακτήθηκε στις 10  Ιουνίου 2020.
  2. 2,0 2,1 Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, Άγγελος Σ. Βλάχος
  3. Γιάννης Π. Καψής, Το τελευταίο σταυροδροόμι, σελ. 294-303, Εκδόσεις Λιβάνη, Αθήνα 1996
  4. Σπύρος Παπαγεωργίου, Καραμανλής και «Φάκελος», σελ. 9-30, Αθήνα 1987, Εκδόσεις Νέα Θέσις
  5. Όταν η Λευκωσία έγινε Σεράγεβο, Ελευθεροτυπία
  6. Γιάννης Π. Καψής, Το τελευταίο σταυροδροόμι, σελ. 294-303, Εκδόσεις Λιβάνη, Αθήνα 1996
  7. Το ποήμα αυτό το μελοποίησε και το έκανε παιδικό τραογύδι ο συνθέτης Δήμος Μούτσης την άνοιξη του έτους 1969.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Κατηγορίες: Έλληνες διπλωμάτες | Έλληνες συγγραφείς | Νεοέλληνες λογοτέχνες | Έλληνες της Αιγύπτου


Ημερομηνια: 27.03.2021 10:29:57 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.