Άβελ της ΔανίαςΆβελ
Περίοδος1 Νοεμβρίου 1250 – 29 Ιουνίου 1252
Στέψη1 Νοεμβρίου 1250
ΠροκάτοχοςΈρικ Δ΄ της Δανίας
ΔιάδοχοςΧριστόφορος Α΄ της Δανίας
Περίοδος1232 - 1252
ΠροκάτοχοςΈρικ Δ΄ της Δανίας
ΔιάδοχοςΒάλντεμαρ Γ΄, δούκας του Σλέσβιχ
Γέννηση1218
Θάνατος29 Ιουνίου 1252 (34 ετών)
Άιντερστεντ, Γερμανία
Τόπος ταφήςΣλέσβιχ, Γερμανία
ΣύζυγοςΜατθίλδη του Χόλσταϊν
ΕπίγονοιΒάλντεμαρ Γ΄, δούκας του Σλέσβιχ
Σοφία
Έρικ Α΄, δούκας του Σλέσβιχ
Άβελ, λόρδος του Λάνγκελαιν
ΟίκοςΟίκος των Έστριντσεν
ΠατέραςΒάλντεμαρ Β΄ της Δανίας
ΜητέραΜπερενγκάρια της Πορτογαλίας
ΘρησκείαΚαθολική Εκκλησία
 Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Άβελ της Δανίας (δανικά: Abel af Danmark, 1218 - 29 Ιουνίου 1252) ήταν δούκας του Σλέσβιχ από το 1232 έως το 1252 και βασιλιάς της Δανίας από το 1250 μέχρι τον θάνατό του το 1252. Ήταν ο δεύτερος γιος του κορυφαίου βασιλιά Βάλντεμαρ Β΄ της Δανίας και της δεύτερης συζύγου του Μπερεγκαρίας της Πορτογαλίας, αδελφός των βασιλέων της Δανίας Έρικ Δ΄ και Χριστόφορου Α΄. [1] Διαδέχθηκε στο Σλέσβιχ τον μεγαλύτερο αδελφό του Έρικ όταν ορκίστηκε βασιλιάς της Δανίας, σαν δούκας του Σλέσβιχ ο Άβελ ήρθε σε σύγκρουση με τον αδελφό του γι'αυτό πολλοί τον θεώρησαν ύποπτο για την δολοφονία του. Πήρε όρκο ότι δεν έχει καμιά σχέση με την δολοφονία και στην συνέχεια ορκίστηκε νέος βασιλιάς, μετά από μια σύντομη περίοδο σκοτώθηκε σε εκστρατεία εναντίον της Φρισίας. Η βασιλεία του ήταν η πιο σύντομη βασιλεία Δανού μονάρχη από τον 9ο αιώνα οι απόγονοι του η οικογένεια του Άβελ είχε την διοίκηση του δουκάτου του Σλέσβιχ μέχρι το 1375,

Πίνακας περιεχομένων

Σύγκρουση με τον μεγαλύτερο αδελφό του Έρικ


Παντρεύτηκε (1237) την Ματθίλδη του Χόλσταϊν, κόρη του Αδόλφου Δ΄ του Χόλσταϊν, ο κόμης Αδόλφος αποσύρθηκε σε μονή Φραγκισκιανών την ίδια χρονιά και ο Άβελ έγινε αντιβασιλιάς για λογαριασμό των ανήλικων κουνιάδων του Ιωάννη και Γεράρδου. Τον πατέρα του διαδέχθηκε στον θρόνο της Δανίας ο μεγαλύτερος αδελφός του Έρικ (1241), τα επόμενα χρόνια ο Άβελ συγκρούστηκε με τον αδελφό του προκειμένου να κερδίσει ανεξαρτησία στο δουκάτο του Σλέσβιχ αλλά ο Έρικ αντεπιτέθηκε την επόμενη χρονιά και ανάγκασε τον Άβελ να δραπετεύσει. Ο εμφύλιος πόλεμος συνεχίστηκε ανάμεσα στα δυο αδέλφια μέχρι που κλείστηκε ειρήνη με την μεσολάβηση της αδελφής τους Σοφίας. Ο Έρικ δολοφονήθηκε ενώ ήταν προσκεκλημένος του αδελφού του στο Σλέσβιχ (1250), αυτό άφησε πολλές υποψίες ότι βρισκόταν ο αδελφός του πίσω από την δολοφονία αφού δολοφόνος ήταν ο ίδιος ο αρχιθαλαμηπόλος του Λάβε Γκούντμουντσεν. Ο Άβελ μαζί με 24 ευγενείς του ορκίστηκαν ότι δεν έχουν καμιά σχέση με την δολοφονία, όταν η υπόθεση ξεκαθαρίστηκε ο Άβελ ορκίστηκε νέος βασιλιάς της Δανίας στις 1 Νοεμβρίου 1250 στο Βίμποργκ.

Δολοφονία του Άβελ


Η βασιλεία του Άβελ διήρκεσε μόνο ενάμιση χρόνο στην συνέχεια συνάντησε σκληρές αντιδράσεις από τους αγρότες της Φρισίας για τους ψηλούς φόρους που επέβαλε. Ο Άβελ ετοίμασε τον στρατό του για να τους τιμωρήσει αλλά δολοφονήθηκε από τον τροχοποιό Έννερ Μπρίτζ στις 29 Ιουνίου 1252 κοντά στο Έιντερστεντ. Την εποχή της δολοφονίας του ο γιος του Βάλντεμαρ ήταν αιχμάλωτος του αρχιεπισκόπου της Κολωνίας γι'αυτό τον διαδέχθηκε στον θρόνο της Δανίας ο μικρότερος αδελφός του Χριστόφορος Α΄ της Δανίας, η σύζυγος του Ματθίλδη αποσύρθηκε σε μοναστήρι αλλά αργότερα επανήλθε στην κοσμική ζωή και παντρεύτηκε τον Μπίργκερ Τζάρλ της Σουηδίας (1261).

Θρύλοι


Πολλοί πίστεψαν ότι η δολοφονία του Άβελ ήταν θεία δίκη για την δολοφονία του αδελφού του, ενώ η σωρός του βρισκόταν στον καθεδρικό ναό του Σλέσβιχ την νύχτα οι μοναχοί άκουσαν περίεργους ήχους που τους τρομοκράτησαν πιστεύοντας ότι είναι το φάντασμα του Άβελ. Στην συνέχεια ακούστηκαν πολλές αναφορές για έναν μαύρο άντρα ο οποίος πάνω σε ένα άσπρο άλογο με λαμπερά κυνηγόσκυλα κυνηγούσε στα δάση του Σλέσβιχ. [2] Οι απόγονοι του Άβελ, η "Άβελ οικογένεια" βασίλευσε στην νότια Γιουτλάνδη έως το 1375 συχνά σε συμβασιλεία με τους συγγενείς τους στο Χόλσταϊν δημιουργώντας μόνιμο πρόβλημα στο στέμμα της Δανίας με την απειλή της διάσπασης. Ο δισέγγονος του Άβελ θα γίνει για μικρό χρονικό διάστημα βασιλιάς της Δανίας ως Βάλντεμαρ Γ΄ της Δανίας. Οι απόγονοι της δισέγγονης του Έλβιγκ του Χόλσταϊν η οποία παντρεύτηκε τον Βάλντεμαρ Δ΄ της Δανίας θα διεκδικήσουν ξανά τον θρόνο της Δανίας. Ο Χριστιανός Α΄ της Δανίας του Οίκου του Όλντενμπουργκ από τον οποίο κατάγονται οι σύγχρονοι βασιλείς της Δανίας ήταν απόγονος του Άβελ μέσω της κόρης του Σοφίας.

Οικογένεια


Με τη σύζυγό του Ματθίλδη των Σάουενμπουργκ, κόρη του Αδόλφου Δ΄ κόμη του Χόλσταϊν, απέκτησε τέκνα:

Παραπομπές


  1. Hartley, Mick. The Duke of Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glucksburg. 27 Sep. 2007. 14 Feb. 2008
  2. Huitfeldt, Arild. Danmarks Riges Kronike

Πηγές


Άβελ της Δανίας
Γέννηση: 1218 Θάνατος: 29 Ιουνίου 1252
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Έρικ Δ΄ της Δανίας
Βασιλιάς της Δανίας

1250 - 1252
Διάδοχος
Χριστόφορος Α΄ της Δανίας
Δούκας του Σλέσβιχ

1232 - 1252
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Abel, King of Denmark της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0 . (ιστορικό/συντάκτες ).Κατηγορίες: Βασιλείς της Δανίας | Οίκος του Έστριντσον | Δούκες του Σλέσβιχ


Ημερομηνια: 28.03.2021 12:33:30 CEST

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.